7 stycznia 2015

Koktajl śniadaniowy

Dziś zapraszam Was na pyszny i zdrowy zielony koktajl śniadaniowy.

Koktajl składa się z awokado, banana, odrobiny imbiru i łyżeczki sproszkowanego korzenia maca.

Awokado ma mnóstwo wartości odżywczych: likopen, potas, wit C, E, A, wit z grupy B. Zawarty w awokado kwas oleinowy obniża poziom  cholesterolu, przeciwdziała nowotworom piersi. Luteina również obecna w awokado wpływa dobrze na oczy.

Imbir z kolei ułatwia trawienie, leczy przeziębienia, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową. W Azji używa się go jako afrodyzjak.


Maca to  roślina rosnąca w Boliwii i Peru. Uprawiana głównie ze względu na korzeń obfitujący w cukier i białko. Suszony korzeń macy bogaty jest w minerały i składniki odżywcze takie jak: selen, wapń, magnez, żelazo, kwas linolowy, oleinowy, oraz aminokwasy. Wzmacnia system immunologiczny, poprawia wydajność umysłową i funkcjonowanie organizmu. Ma działanie rewitalizujące, powodujące zwiększenie energii i łagodzące zmęczenie fizyczne i psychiczne. Reguluje cykle hormonalne kobiet oraz zapobiega menopauzie.


Przypominam że dziś dzień trzeci wyzwania - 60 przysiadów.
U mnie zaliczone jeszcze przed śniadaniem.

A jak u Was? Macie jakieś swoje ulubione koktajle?

xoxo
Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz